Ex-Blancók tündöklése

2011.03.16. 17:22

Köztudott, hogy a Real Madridnál, a világ egyik legismertebb és legsikeresebb klubjánál, a vezetők nem éppen a folyamatos fejlődés hívei - minden évben a bajnokság és a BL trófea megszerzése is a célok között szerepel. Ezt a játékos politikájuk is bizonyítja, ugyanis általában inkább költenek akár százmillió eurót is egy szezon előtt, minthogy fokozatosan felépítsenek egy stabil csapatot, (lásd Barcelona) vagy a fiatal tehetséges castillásokat adják kölcsön, valamint passzolják el aprópénzért. Persze az elmúlt pár év csodaigazolásai baklövései után Florentino Perez is rájött, hogy nem feltétlenül az adott átigazolási időszak legdrágább játékosaival lehet eredményesnek lenni, hanem esetleg néha át is lehet gondolni, hogy kit, milyen posztra és mennyiért vesznek meg.

Erről nyilván lehetne órákig elmélkedni, azonban az alábbi írás célja inkább az, hogy példákkal szemléltetni az elmúlt években eltradelt játékosok jelenét és hiányát. Több okból is a listát Raúl González Blancoval kell kezdeni, egyrészt azért mert 15 év alatt 550 meccsen 228 góllal szomorította az ellenfeleket, másrészt azért mert róla kevesen gondolták volna, hogy elhagyja a királyi gárdát. Nyilván több lehetőséget szeretett volna kapni a pályán, azonban a Realnál 33 évesen már nem számoltak vele nem hogy stabil csapattagként, hanem igazán semennyire sem. Ha rápillantunk a Bundesliga góllövőlistájára, akkor azonban látjuk, hogy El Capitán él a lehetőségeivel Gelsenkirchenben, és nem véletlenül áll 11 góljával holtversenyben az 5. helyen! Ha már a Schalkénál tartunk, egy másik ex-madridista is érkezett a szezon elején a csapathoz, mégpedig Klaas-Jan Huntelaar, aki szintén jó formában van, amit mi sem bizonyítana jobban, hogy ugyan kevesebbet, mint a spanyol, de azért ő is szerzett már 7 gólt a bajnokságban, valamint testvériesen osztozva Raúllal a BL-ben is lőttek hatot az ellenfeleknek.

Higuain sérülése és Benzema mostanáig tartó szerencsétlenkedése miatt elég érzékenyen érintette a csapatot az előbb említett két támadó elvesztése, és itt még nincs vége a listának ugyanis a szintén Németországban szereplő Ruud van Nistelrooy is nagy segítség lett volna a szezon közepén, amikor is CR7-en kívül más nem túl gyakran rezgette meg az ellenfelek hálóit. Ehhez szintén elég annyi információ, hogy a veterán holland csatár idén már összesen 11 gólnál tart Hamburgban.

Talán a legfájóbb veszteség az utóbbi időszakban Arjen Robben eladása volt, akire ugyebár lecsapott a Bayern München és Riberyvel kiegészülve egy nagyon jó támadó párost alkotnak azóta is, amikor éppen mindketten egészségesek. Tavaly majdnem mindent megnyert, és ami a spanyol fővárosban nem ment neki, 50 mérkőzésen csak 11 gólt szerzett, az a bajoroknál már lényegesen jobban működik (32/24).

Hasonló eredmények után egy másik holland válogatottól is megszabadult a madridi felső vezetés, aki mondhatni nem választott rosszul csapatot, mivel egyből első évében elért mindent, amit csapatszinten lehet. Wesley Sneijder ugyan nem lő több gólt Milánóban, mint előtte Madridban, azonban abszolút vezére a csapatának, és egyben a legfontosabb játékosa is Samuel Eto’o mellett. Tavaly bizalmat szavazott neki Mourinho és ő élt is ezzel. (ez az amit a királyiaknál nem kapott meg ő és Robben sem igazán!)

Eddig volt szó a német és az olasz pontvadászat labdarúgóiról is, de találunk Premier Leagueben is volt játékost, mégpedig Rafael van der Vaart személyében, aki olyan illusztris társaságban találja magát az angol góllövőlistán, mint Didier Drogba, Robin van Persie vagy éppen Sir Alex új felfedezettje Javier Hernandez. Mindannyian 10-szer ünnepelhettek eddig a bajnokságban, ami mellé VdV még lőtt kettőt a nemzetközi porondon is, gyors fejszámolással ez már most több mint az a 11 gól amit a galaktikusoknál szerzett. Nyilván a felsorolt játékosok nagyobbik része, és aki lemaradt a listáról azok is, több lehetőséget kaptak és kapnak az új csapatukban, de a legtöbben ezt megbecsülve, eredményesen és jól is teljesítenek, ha már számítanak rájuk.

Tanulni kell ezekből a hibákból, és akkor a Real Madrid hívei számára a következő esztendőkben eljöhet a változás, talán Mourinhoval és egy átgondoltabb játékos politikával meg lehet szakítani az elmúlt évek csalódásait, és új régi fényében ragyoghat a királyi gárda.

A bejegyzés trackback címe:

https://failido.blog.hu/api/trackback/id/tr52744824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása